Cavia
De voeding
Cavia’s zijn knaagdieren. Ze hebben tanden en kiezen die doorgroeien gedurende het leven. In het wild eten ze vooral gras, waar ze lang op moet kauwen, waardoor hun kiezen bij een juiste positie goed tegen elkaar afslijten.Het belangrijkste bestanddeel van de voeding is dus dan ook hooi of gras.
Hiernaast kunnen pellets (brokjes) gegeven worden, maar dit mag niet teveel, anders zie je sneller gebitsproblemen. Ze mogen maximaal 20gram per kilo per dag van de pellets. Net zoals bij het konijn is het verstandig niet de gekleurde mengsels te geven, maar de groene brokjes. Groenvoer kan gegeven worden, maar met mate, aangezien dit vaak snel fijngemalen is en hierdoor voor onvoldoende afslijting van de kiezen kan zorgen.
Ze mogen wel: lof, paprika, komkommer, andijvie, stukje appel, wortel en loof van wortel, bloemkoolblad, broccoli, beuk, wilg of paardenbloembladeren. Cavia’s maken geen vitamine C aan, dus dit moet naast de voeding gegeven worden. Ze mogen dagelijks 50-60 mg extra vitamine C per dag hebben. Dit kan door een humaan vitamine C tablet te geven. De druppels voor in het water of de voeding waar al vitamine C aan toegevoegd zijn werken onvoldoende, omdat deze vervliegen.
Huisvesting
Veel konijnen en knaagdieren worden op zaagsel gehouden, omdat het goedkoop is, goed absorberend is en lekker ruikt. Uit onderzoek blijkt dat zaagsel van naaldbomen schadelijke stoffen kan bevatten. Dit zijn onder andere abietinezuur en fenolen. Dit geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, klachten aan luchtwegen (longontsteking) en vergroot de kans op kanker bij deze dieren. Bij ratten geven de fenolen een op allergielijkende reactie die het aanslaan van Mycoplasma pulmonis gerelateerde infecties bevordert.
Wat u wel als bodembedekker kan gebruiken zijn:
- Stro
- Kattenbakkorrel (stofvrij)
- Papiersnippers (liefst onbedrukt) of krantenpapier(kan giftige inkt bevatten)
- Katoenproducten (No smell)
- Gemalen maiskernen (Corbo)
- Zaagsel van andere houtsoorten zoals populieren, vrij van giftige stoffen (Care fresh)
- Geperste pellets van houtvezel (loofbomen, soms scherpe randjes) of geperst papier
Het gebit
Cavia’s hebben tanden en kiezen die door blijven groeien gedurende het leven. De voortanden zijn vrij lang en moeten op elkaar aansluiten. Als dit niet het geval is kunnen deze doorgroeien en in het slijmvlies of uit de bek steken. Bij cavia’s zien de voortanden er erg lang uit, maar vaak hoort dit zo. Ze moeten op elkaar aansluiten, want anders kunnen ze het voer niet oppakken.
Vaak zie je bij cavia’s, waarbij de voortanden een afwijkende slijtage hebben, dat de kiezen ook problemen gaan geven. Ook zonder afwijkende stand van de voortanden kunnen kiesproblemen ontstaan. Als de kiezen niet goed op elkaar afslijten kunnen er haken ontstaan die of richting de tong of richting de wang groeien. Dit kan gepaard gaan met veel pijn. Sommige houden al op met eten als ze een klein haakje hebben, dus het is erg belangrijk hier goed op te letten. Bij verminderde eetlust zie je vaak ook afwijkende keutels of minder keutels.
Het is verstandig ons te bellen als uw dier ophoudt met eten.