Chippen van uw huisdier – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Chippen van uw huisdier

Het chippen van uw huisdier is een simpele ingreep, waarbij met een stevige naald, een rijstekorrelgrootte chip onder de huid in de nek wordt aangebracht. Deze chip bevat een nummer dat makkelijk bij de dierenarts, asiel of dierenambulance met een chipreader is af te lezen. Na het lezen van het nummer kan de eigenaar al snel via bepaalde websites zoals: www.ndg.nl of www.chipnummer.nl gevonden worden.

HONDEN

Honden die na 1 april 2013 in Nederland worden geboren moeten binnen 7 weken gechipt zijn en moeten binnen 8 weken worden geregistreerd bij een databank.
Ook alle honden die vanaf deze datum worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd.
Volgens het nieuwe besluit moet de fokker van de honden de chip door een dierenarts of beroepsmatige chipper in laten brengen en de eerste registratie doen.
Honden uit het buitenland zijn al gechipt om Nederland in te mogen.
De koper van de hond moet bij aankoop vragen om een bewijs van de chipregistratie. Zodra de hond in eigendom is van de nieuwe eigenaar moet die het identificatienummer van de chip binnen twee weken met de eigen naam en adresgegevens laten registreren. Ook daarna zijn eigenaren verplicht om veranderingen zoals een verhuizing, overlijden of verkoop van de hond door te geven aan de databank.
Doet men dit niet dan is men in overtreding en riskeert men een boete.

KATTEN

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht.
Toch is het van belang om uw kat te laten chippen en registreren.
Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht.
In 2011 kwamen alleen al bij de asielen van de Dierenbescherming 24107 zwerfkatten binnen. Omdat een groot deel van de katten niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden, kunnen deze vaak niet worden teruggebracht bij hun eigenaar. Slechts 3373 katten (14%) konden door de Dierenbescherming met hun eigenaar worden herenigd! Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen die een kat vinden die niet gechipt blijkt te zijn, de kat zelf houden. Het totale aantal zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten is dus nog groter. Door uw kat te laten chippen, het chipnummer en uw gegevens bij een databank te laten registreren en ervoor te zorgen dat u die registratie ook aanpast als er iets wijzigt kunt u ervoor zorgen dat uw kat terug naar huis wordt gebracht als hij/zij de weg kwijt is. Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen, is het van belang dat ze gechipt en geregistreerd zijn.
De kans dat de kat op straat belandt is weliswaar niet groot, maar toch is een ontsnapping door een te lang openstaande deur of door een raam niet onmogelijk.
Zeker ongecastreerde dieren hebben een hoge drang om naar buiten te gaan en doen daar dus van alles voor. Eenmaal buiten blijkt dat het oriëntatievermogen van de kat stukken minder is dan dat van katten die regelmatig buiten komen.
Juist deze ontsnapte binnenkatten hebben dus moeite met het terugvinden van hun huis en lopen grote kans om te gaan zwerven.

Voordelen:

  • simpele ingreep
  • uw dier heeft er geen last van zoals van een bandje om de nek (wat zelfs gevaarlijk kan zijn)
  • blijft levenslang leesbaar
  • bij verhuizing is het eenvoudig uw gegevens te wijzigen
  • bij weglopen kan de eigenaar snel opgespoord worden
  • verplicht bij het reizen naar het buitenland

Nadelen:

  • Het kan zijn dat uw dier iets reageert op de naald.
    U kunt er ook voor kiezen om uw dier tijdens een operatieve ingreep zoals bij een castratie/sterilisatie te laten chippen, omdat ze het dan niet merken.
  • Vroeger kon de chip zich onder de huid nog wel eens verplaatsen waardoor het op lastige plekken kon gaan zitten. De chip die wij plaatsen kent dit probleem niet.