Chocolade – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Chocolade

Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocola eet?

Cacao is giftig voor honden. Het basisingrediënt van chocola is cacao.
Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa.

In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen: alkaloïden
Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne en juist die zijn giftig voor de hond.
Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden.
Pure chocola bevat het meest van deze stoffen, witte chocola het minst.

Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld.
Of de hond er ook ziek van wordt is helaas NIET afhankelijk van zijn eigen gewicht, van de soort chocolade of de hoeveelheid chocola die hij/zij opgegeten heeft.
Vijf chocolade paaseitjes kunnen al teveel zijn voor een Labrador retriever.

En katten?

Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen.
Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging

Als er vergiftigingsverschijnselen optreden dan zullen deze voor het eerst ongeveer 4 tot 12 uur na inname optreden. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt.
Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden zijn er gevoelig voor en kunnen hieraan doodgaan.
Als een drachtige hond teveel chocola eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

Wat moet u doen

Wanneer uw hond toch chocola naar binnen krijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Wacht u vooral niet af en bel direct.
Geeft u vooral geen zout om uw dier te laten braken, hierdoor kan uw huisdier een zoutvergiftiging krijgen. Waarschijnlijk vragen wij u om naar de praktijk te komen, vergeet u dan niet om de verpakking van de chocolade mee te nemen.

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet.
Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

MEER WETEN? Vraag gerust