Hartproblemen bij de hond
Wat nu?
Als bij uw hond de diagnose van een hartprobleem is gesteld, hoeft u niet gelijk te schrikken. Met behulp van de juiste medicatie en een aangepast dieet kunnen we de levenskwaliteit en de levensduur beïnvloeden en verbeteren. Helaas kunnen we de oorzaak niet wegnemen.
Een hartprobleem kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar ook op oudere leeftijd ontstaan.
De meest voorkomende hartproblemen worden veroorzaakt door de kleppen in het hart (klepinsufficiëntie) of door de hartspier zelf (cardiomyopathie).
Klepinsufficiëntie
Dit is het meest voorkomende probleem en wordt vaak bij oudere honden van de kleinere rassen gezien. Het komt met name voor bij chihuahuas, terriërs, caveliers en poedels. Door slijtage aan de hartkleppen kunnen deze niet meer goed sluiten en kan er bloed in de hartboezem terug stromen.
Dit kunnen we horen met behulp van de stethoscoop als een ruis: de hartruis.
In eerste instantie hoeft de hond hier helemaal geen klachten van te hebben, sommige honden leven nog zelfs jaren zonder problemen.
Maar op den duur en door ergere slijtage van de kleppen vertonen de honden klachten van hartfalen wat zich meestal uit in hoesten en benauwdheid.
Ook kunt u merken dat uw hond sneller vermoeid is.
Cardiomyopathie
Vaak is de oorzaak van ziekte aan de hartspier onbekend. Het wordt vooral bij de grotere en reuzerassen gezien bij honden van middelbare leeftijd. Ook hier weer zijn er rassen die dit probleem vaker hebben zoals boxers, dobermanns, pinchers, duitse doggen, bouviers, setters en cocker spaniels. Omdat de spier niet goed werkt, kan het hart niet voldoende samentrekken/pompen waardoor de spier slap wordt en het hart uitrekt en vergroot. Daardoor stroomt er onvoldoende bloed door het lichaam en ontstaan de problemen. Bij deze hartaandoening zullen de problemen meestal acuter ontstaan. De hond is lusteloos, niet lekker, heeft een opgezette dikke buik, vermagert en heeft een sterk verminderd uithoudingsvermogen, kan gaan hoesten of is benauwd en soms zelfs flauw vallen. Bij deze patiënten is de levensverwachting duidelijk beperkter geworden.
Diagnose
Door regelmatig de gezondheid van uw hond na te laten kijken, kan een hartziekte vroegtijdig opgespoord worden. Bij de jaarlijkse vaccinatie kijken we uw hele hond na, zo ook het hart. Met behulp van een stethoscoop luisteren we naar het hart en controleren we o.a. de hartruis. In de liezen lopen grote bloedvaten waar we de “pols” van uw hond kunnen voelen. Verder beoordelen we de slijmvliezen in de bek, wat ons iets zegt over de doorbloeding van het lichaam. Op het moment dat we constateren dat er iets met het hart aan de hand is, zijn er een aantal aanvullende onderzoeken mogelijk, namelijk röntgenfoto’s, echografie of een ECG (hartfilmpje):
Röntgenfoto’s
Op röntgenfoto’s kunnen we onder andere het hart en de longen beoordelen. We kijken naar de grootte en de vorm van het hart. Daarnaast kijken we naar de longen of daar vocht in ophoopt of andere problemen aanwezig zijn.
Echo
Met behulp van een echo kun je het hart in werking beoordelen; je kunt de dikte van de hartspierwand beoordelen en naar de boezems en de kamers van het hart kijken. Je krijgt ook in beeld hoe de doorstroming van het bloed gaat. Een echo is dus het beste om de hartfunctie te beoordelen.
ECG
Met een electrocardiogram (ECG) kan je de hartslag en het hartritme en electrische activiteit van het hart zien en zo onder andere hartritmestoornissen in beeld brengen.
Therapie
Zoals al eerder gezegd, kunnen we de oorzaak niet wegnemen. Wel kunnen we het hart ondersteunen met levenslange medicatie en een aangepast dieet. Welke soort medicatie uw hond nodig heeft, hangt af van het hartprobleem en hoe ernstig het is. Sommige patiënten hebben een dusdanig milde hartaandoening, dat in dit stadium nog geen medicatie vereist is. Uiteraard is het altijd belangrijk dat uw hond op gewicht blijft, om extra belasting van het hart te voorkomen. Als eenmaal de hartziekte is geconstateerd, is het regelmatig laten controleren van uw hond van levensbelang. Zo kunnen we het effect van de eventuele medicatie blijven controleren, naast de algemene toestand van uw hond.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.