Hond
Een hond kan een leuke kameraad zijn voor u en uw gezin. Denk bij de keuze van een hond goed na. Wilt u een pup die u eerst moet opvoeden en zindelijk maken, of liever al een iets oudere (herplaatsen) hond waar het karakter al duidelijk van is? Ook het ras en de grootte van de hond zijn een belangrijke keuze. Naast het uiterlijk, gaat het dan met name om zaken zoals: hoeveel beweging en uitdaging wil ik mijn hond gaan geven, moet deze makkelijk te vervoeren zijn, hoeveel tijd/geld is bij dit ras/type vacht aan vachtverzorging nodig.
Het is, als u een rashond wil, verstandig u te verdiepen in het karakter van dit ras (is het een goede gezinshond? hoeveel beweging/uitdaging heeft hij nodig) en mogelijke gezondheidsproblemen die genetisch bepaald zijn en veel voorkomen bij een ras.
Bij de keuze van een fokker is het van belang te beseffen dat een rashond van een erkende fokker duurder is, dan een hondje van een zogenaamde ‘broodfokker’. Ook worden er in Nederland honden aangeboden met een onduidelijke herkomst, vaak te herkennen aan een buitenlands paspoort of soms een Nederlands paspoort met een stempel van een bijvoorbeeld Belgische dierenarts. Dus vraag altijd naar het paspoort. Een te goedkoop aangeboden hond is verdacht! Een pup die in Nederland is geboren, moet ook op uiterlijk zes weken leeftijd zijn gechipt.
Als u een nieuwe hond heeft, moet deze wennen aan zijn nieuwe thuis. Mocht u voeding van de fokker/vorige eigenaar hebben meegekregen, geef dit dan in de beginperiode, zodat de overgang wat dat betreft rustig verloopt. Bij overwennen aan ander voedsel, dit altijd gedurende een aantal dagen uitspreiden, iedere dag iets minder van het oude voer geven en iets meer van het nieuwe voer, totdat u volledig bent overgeschakeld. Voor de keuze van de voeding verwijzen wij u naar onze pagina over voeding.
Gedurende het jaar zijn er een aantal zaken waar u voor moet zorg dragen betreffende het voorkomen van infectie met wormen/parasieten. Op onze pagina vindt u uitgebreide informatie met betrekking tot vlooien, teken en intestinale wormen. Uw hond dient gevaccineerd te worden, waarbij een pup over het algemeen drie opeenvolgende vaccinaties krijgt, om voldoende afweer te krijgen tegen een aantal hondenziektes. Vanaf 1- jarige leeftijd is het eenmaal per jaar een vaccinatie nodig om voor alle ziektes afdoende afweer te behouden.
Bij de dagelijkse verzorging hoort naast wandelen, voeren en eventueel borstelen, ook het tandenpoetsen. Dit voorkomt/vertraagt gebitsproblemen bij honden.
Wij adviseren verder uw teef te laten steriliseren (feitelijk een castratie, want de eierstokken worden verwijderd) als u niet met haar wilt fokken. U verkleint daarmee de kans op melkkliertumoren en op baarmoederontstekingen op latere leeftijd. Ook hoeft u niet meer bang te zijn voor spontane dekkingen en daarmee ongeplande pups.
Een reu hoeft in beginsel niet om medische redenen gecastreerd te worden. De meeste reuen die gecastreerd worden, vertonen erg macho/druk gedrag, of de eigenaar wil niet dat ze per ongeluk een teef kunnen dekken. Om de effecten van een fysieke castratie uit te proberen, is er de mogelijkheid van een implantaat waardoor de hond tijdelijk wordt gecastreerd.
Vind u de informatie die u zoekt niet op onze website? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op.
(Voor meer informatie over gedrag en mogelijke trainingen kunt u terecht bij onze externe gedragsdeskundige.)