Huisvesting
Vanuit de natuurlijke behoefte van konijnen weten we dat ze het volgende nodig hebben:
-
Een aparte plek om de behoeften te doen
-
Een plek om te schuilen en te rusten
-
Diverse uren per dag beweging buiten het hok
-
Contact met soortgenoten
Wat heeft een konijn nodig in zijn huis:
-
Een hok: binnen, buiten of beide
-
Ren
-
Schuilplaats
-
Bodembedekker
-
Voerbak
-
Waterbak/waterfles
-
Hooiruif/hooibal
-
Toilet
-
Speelgoed
De meeste hokken die beschikbaar zijn voor konijnen zijn te klein om aan de behoefte van konijnen te voldoen. Daarom is het belangrijk dat een konijn een aantal uren per dag in een ren of afgezette ruimte kan loslopen, met eventueel wat brokjes door de ruimte verspreid en met wat speeltjes. Konijnen willen graag kunnen schuilen, een kartonnen doos is hiervoor uitermate geschikt. Houd met het uitkiezen van een konijnenhok rekening met het gemak van het reinigen ervan, hout is namelijk lastig goed schoon te maken terwijl een plastic bak makkelijk schoon wordt. U kunt de kooi prima reinigen met huishoudazijn, dit is milieuvriendelijk, goedkoop en niet giftig voor een konijn. Daarnaast bestrijdt het ook schimmels en bacteriën.
Een konijn is van nature zindelijk. Er kan hem dus aangeleerd worden om op een toiletje in zijn kooi te ontlasten. Als bodembedekker adviseren wij u om een van de volgende producten te gebruiken: katoen, hennepvezel, gemalen maiskernen of stro. Vaak wordt stro gebruikt als toplaag van de bodembedekking, voor het toilet wordt vaak geen gebruik gemaakt van stro.
Let op: Veel konijnen en knaagdieren worden op zaagsel gehouden, omdat het goedkoop is, goed absorberend is en lekker ruikt. Uit onderzoek blijkt dat zaagsel van naaldbomen schadelijke stoffen kan bevatten. Dit zijn onder andere abietinezuur en fenolen. Deze verhogen de kans op leverfunctiestoornissen, leverziekten, klachten aan luchtwegen (longontsteking) en kanker bij deze dieren.
Ook heeft een konijn een voerbak nodig. Zorg dat deze stevig is zodat het konijn er niet mee kan gaan spelen en zichzelf kan bezeren. De voerbak hoeft u echter niet altijd te gebruiken, in de natuur zoeken konijnen naar hun voedsel dus leg gerust eens wat losse brokjes in het hok of in de ren. Zorg ervoor dat uw konijn altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Vergeet ook niet om regelmatig het waterbakje of waterfles goed te reinigen met gekookt water.
Een continue gevulde hooibal of hooiruif is erg belangrijk. Hooi dient namelijk onbeperkt aanwezig te zijn voor een konijn. Hierover kunt u meer lezen onder het kopje ‘voeding‘
Konijnen zijn echte bezigheidsdieren. Een konijn heeft veel beweging en aandacht nodig, u kunt ze in dat opzicht wel vergelijken met honden. Zorg daarom voor speeltjes zoals: boomstammetjes, kartonnen doosjes om voer in te verstoppen en een speelbal. Konijnen worden, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet graag opgepakt en vastgehouden. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor kleine kinderen.
Tevens zijn konijnen groepsdieren, daarom is het voor het konijn het beste om een maatje te hebben. De beste combinatie is een gecastreerde rammelaar en een gesteriliseerde voedster. Let bij het aanschaffen van een konijn op gedrag, ras, leeftijd, geslacht, gezondheid en grootte. Een konijnenopvang of een goede dierenwinkel weet wat voor een konijnen ze hebben zitten, dus vraag gerust om meer informatie over het konijn dat uw aandacht trekt!
Als u heeft besloten om een tweede konijn te nemen, dan is het doel om een juiste kameraad te vinden. Heeft u al een jong en wat angstig konijn, dan kunt u het beste een wat opener leeftijdsgenootje zoeken. Ook hiervoor kunt u het beste naar een konijnenopvang of een goede dierenwinkel gaan, deze kunnen u vertellen of ze mogelijk een geschikte kandidaat hebben. Vraag bij het ‘koppelen’ van de twee konijnen begeleiding van iemand bij de konijnenopvang, dierenwinkel, gedragstherapeut of dierenkliniek. ‘Koppelen’ moet zorgvuldig gebeuren en heeft voldoende rust en tijd nodig.