Steriliseren/castreren – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Steriliseren/castreren

Sterilisatie van uw poes

Poezen kunnen krols worden vanaf  5 maanden leeftijd. Poezen worden lichtafhankelijk krols, waardoor ze in de winter vaak minder of helemaal niet krols worden. Als een poes krols is miauwt ze vaak veel en hard, is erg aanhankelijk en gooit de staart omhoog. Dit gedrag hoef je echter niet altijd te zien. Dat een poes krols is kunnen katers al van ver bemerken en een dekking kan snel plaatsvinden. Als de poes gedekt wordt, krijgt ze een eisprong. Hierdoor is er een grote kans dat de poes drachtig raakt na een dekking. Het is dus verstandig uw poes pas naar buiten te laten als ze gesteriliseerd is. Sterilisatie kan al met een lichaamsgewicht vanaf 2kg.

Sommige eigenaren willen een nestje van hun poes. Het is verstandig de poes pas rond 1-jarige leeftijd of iets ouder drachtig te laten worden. Tot die tijd kan ze wel krols worden. De poezepil kan dracht voorkomen, maar heeft helaas vervelende neveneffecten. De belangrijkste zijn ontsteking van de baarmoeder en hyperplasie (=vergroting) van de melkklieren (Dolly Partonsyndroom). Het laatste houdt in dat de melkklierpakketten soms tot aan de grond komen. Sterilisatie is dan de enige remedie, maar het kan zijn dat het hierna nog steeds aanwezig blijft. Helaas zijn er geen percentages van deze neveneffecten te noemen, maar toch is ons advies om de poes binnen te houden tot 1-jarige leeftijd en dus niet de poezepil te geven.

Castratie van uw kater

Katers kunnen in huis gaan sproeien. Heel vaak wordt om deze reden besloten de kater te castreren, aangezien castratie dit probleem zal laten verdwijnen. |Castreren kan al met een lichaamsgewicht vanaf 2kg.

Sommige (jonge) katers hebben last van verstopping van de urinewegen, waarbij ze niet kunnen plassen. Dit is een erg gevaarlijke aandoening die dodelijk kan zijn. Uit onderzoek blijkt er geen relatie te zijn tussen de vroege castratie en de urinewegproblemen, dus er is geen reden om uw kater niet te laten castreren.

Na het castreren/steriliseren van uw huisdier adviseren wij om voeding te gaan geven voor gecastreerde/gesteriliseerde dieren. Dit bevat minder calorieën maar ook alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben. Meer informatie hierover vind u onder het kopje voeding.