Vaccinatie konijn – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Vaccinatie konijn

Vaccineren

Myxomatose en het viraal haemorrhagisch syndroom (afgekort VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen.

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen. Binnen een paar dagen kunnen deze zwellingen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken worden steeds moeilijker wat uiteindelijk tot de dood zal leiden.

Bij myxomatose duurt het 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Over het algemeen leidt een ernstige myxomatose infectie van een kwetsbaar konijn binnen 12 dagen tot de dood, veelal als gevolg van een secundaire longinfectie. Niet alle besmette konijnen gaan dood, hoewel in het wild minder dan 10% overleeft. Door een behandeling in te zetten met pijnstillers, ontstekingsremmer, oogzalf en antibiotica. Daarnaast is voornaamste belang dat uw konijn voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, in sommige gevallen zal het dus noodzakelijk zijn om het konijn te gaan dwangvoeren. Het kan 4-6 weken duren voordat uw konijn zich weer herstelt, het zal een intensieve periode voor u en uw konijn worden. Echter door deze intensieve verzorging zal het overlevingspercentage stijgen.

VHS wordt ook door een virus veroorzaakt, hoewel het een ander virus is dan het myxomatosevirus. Ook het verloop van de ziekte is heel anders. De meeste met VHS besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt en binnen 12 tot 36 uur sterft. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

De incubatietijd van VHS is heel kort, meestal tussen 1 en 3 dagen. Het VHS-virus wordt uitgescheiden in de urine, uitwerpselen en afscheiding uit de luchtwegen van besmette konijnen en verspreidt zich snel naar andere dieren, hetzij door rechtstreeks contact hetzij als gevolg van de verspreiding van het virus – dat zo sterk is dat het vele maanden in de omgeving kan overleven – via besmette kleding, hokken, water, stro, hooi, voerbakken en andere voorwerpen.
Een ander kenmerk van VHS is dat het verloop van de ziekte heel acuut is en dat veel dieren voorafgaand aan hun dood geen duidelijke symptomen vertonen. Door de zeer korte incubatietijd en weinig tot geen zichtbare symptomen is behandeling vaak al niet meer mogelijk.

Alle konijnen kunnen met myxomatose en VHS worden besmet, zowel binnen- als buitenkonijnen. Voorkomen van myxomatose en VHS is beter dan genezen! Voorkomen is een combinatie van twee manieren: weren van insecten en vaccineren.

Insecten zijn te weren door het gebruik van horren of zeer fijn gaas. Heeft uw hond/kat last van vlooien behandel uw konijn(en) dan ook preventief. De vaccinatie tegen deze ziektes moet jaarlijks gegeven worden.  Vaccineren kan vanaf 5 weken leeftijd en biedt bescherming 3 weken nadat het vaccin is gegeven. U kunt hiervoor een afspraak maken tijdens het konijnenspreekuur, dat plaats vindt in het voorjaar. Het voordeel van het konijnenspreekuur is dat uw konijn geen extra stress heeft van andere huisdieren zoals katten en/of honden. Kunt u niet tijdens het konijnenspreekuur dan kunt u een afspraak maken op een datum die u beter schikt.

Hiernaast is ook een goede hygiëne van belang, zorg ervoor dat naast het hok ook de voederbakjes en drinkflessen regelmatig goed gereinigd worden. (Als uw konijn geënt is bij ons, krijgt u hierna een oproep als u konijn weer geënt moet worden.)

Mocht u uw een konijn verdenken van myxomatose, scheidt alle konijnen dan per direct en neem contact op met een dierenarts.