Vaccinatie – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Vaccinatie

Vaccineren: waarom en waar tegen?

Het vaccineren van uw hond is van belang om hem tegen een aantal ziektes te beschermen. Dit begint al bij de pup. Pups krijgen van hun moeder antilichamen (via de melk) tegen deze ziektes, als de moeder goed geënt is. Deze antilichamen worden afgebroken, waardoor de pup niet meer beschermd is. Het is dus van belang de pup al te enten als hij 6 weken oud is. Het kan zijn dat de pup dan nog een aantal antilichamen heeft, waardoor hij onvoldoende nieuwe antilichamen maakt na de vaccinatie. Daarom is het van belang ook op 9 en 12 weken de pup te vaccineren. Als de hond 1 jaar oud is moet de hond gevaccineerd worden en vervolgens elk jaar.

Er is al veel onderzoek gedaan waardoor het niet meer nodig is de hond altijd met de “cocktail” te enten. Wel moet de hond elk jaar tegen de ziekte van Weil geënt worden. Dit houdt dus in dat het van belang is dat u elk jaar uw hond laat enten. De enting wordt bij ons altijd gecombineerd met een uitgebreid onderzoek van uw hond, waardoor het mogelijk is bepaalde aandoeningen al vroeg te detecteren. Daarbij komt dat uw dier alleen gevaccineerd mag worden als het gezond is.

De voorkomende ziektes bij de hond

Ten eerste kunnen ze de ziekte van Parvo krijgen. Dit is een ziekte waar veel honden aan overlijden als ze het hebben. Vaak hebben de honden dan last van braken en bloederige diarree. Vaccinatie tegen Parvo worden op 6, 9 en 12 weken gegeven, op 1-jarige leeftijd en vervolgens iedere drie jaar.

De ziekte van Weil (leptospirosa) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet (leptospira). Dit wordt overgebracht via rattenurine. Het wordt vooral verspreid via (zwem-)water. Het is een zoönose, wat inhoudt dat wij de ziekte ook kunnen krijgen. Het tast de nieren aan en kan zoveel schade geven dat de hond kan overlijden. De enting ertegen wordt gegeven op 9 en 12 weken, op 1-jarige leeftijd en vervolgens elk jaar.

Hondenziekte komt door het goed vaccineren nu gelukkig nauwelijks meer voor in Nederland. Wel wordt de ziekte af en toe in enkele Europese landen gezien. Het is een virale ziekte die vooral bij pups problemen geeft. Ze kunnen allerlei verschijnselen krijgen waaronder aantasting van het zenuwstelsel. De dieren zijn vaak erg ziek en kunnen aan deze ziekte overlijden. Ze krijgen de enting op 6 en 12 weken en op 1-jarige leeftijd. Vervolgens iedere drie jaar.

Hondenhoest is een ziekte waarbij paraїnfluenza (virus), Bordetella (bacterie) en stressfactoren een rol kunnen spelen. Het is een ziekte die door contact met een besmet dier en via luchtdeeltjes wordt overgebracht. Dit kan dus gewoon in het park, op straat, in het pension en op shows gebeuren. De hond heeft een droge, hardnekkige hoest, vaak gecombineerd met kokhalzen. Deze hoest kan wel enkele weken aanhouden. Daarom is het van belang dat uw dier altijd goed gevaccineerd is.
Het virus parainfluenza komt op allerlei plekken voor, in het park, in de kennel, op de hondenschool, overal. Daarom vaccineren wij honden op 6 en 12 weken leeftijd tegen dit virus, daarna op 1 jarige leeftijd en dit wordt iedere drie jaar herhaald.
De vaccinatie tegen de Bordetellabacterie gebeurt op het moment dat uw dier een verhoogd risico op besmetting loopt. Dit is het geval wanneer uw dier bijvoorbeeld naar een opvang gaat of met een uitlaatservice meegaat. Vraag ons gerust om advies als u twijfelt of de extra neusdruppelvaccinatie (Bordetella) voor uw dier van belang is.

De leverziekte is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een adenovirus. De leverziekte komt op alle leeftijden voor, maar wordt in Nederland gelukkig niet veel gezien. Hiertegen wordt op 6 en 12 weken, op 1-jarige leeftijd en vervolgens om de drie jaar gevaccineerd.