Voeding konijn
Konijnen zijn herbivoren. Ze hebben een maagdarmkanaal waarbij de microflora erg belangrijk is voor een goede vertering. Bij konijnen is het van belang dat ze goed eten. Als een konijn niet goed eet, kan het maagdarmkanaal stil komen te liggen wat een levensbedreigende situatie kan geven.
Konijnen hebben twee soorten ontlasting; een droge, harde, donkere keutel en een zachtere oranje/bruine keutel, die meestal in de ochtend ontstaat. Het konijn eet deze laatste keutel normaal gesproken op, waarbij veel belangrijke stoffen opgenomen worden. U hoort deze ontlasting dus niet in het hok aan te treffen. Als u deze wel aantreft, kan het zijn dat uw konijn teveel krachtvoer krijgt.
Er zijn veel verschillende voedingen op de markt waarvan ook een aantal niet geschikt zijn. Het mooiste is om pellets te geven. Pellets zijn een soort brokjes. De mixen met gekleurde brokjes en verschillen in structuur worden afgeraden omdat ze daar vaak alleen de lekkere dingen uit halen en de brokjes die ze eigenlijk moeten eten laten liggen. Volwassen konijnen mogen 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag van de pellets eten.
Naast de pelletvoeding is het erg belangrijk elke dag vers hooi aan te bieden. Het beste kan Timothy hooi gegeven worden. Het liefst geen hooi met alfalfa of klaver, aangezien hier teveel calcium inzit en het veel calorieën bevat.
U mag uw konijn elke dag een extraatje geven zoals verse groente, fruit, kruiden en houtachtige gewassen.
Kruiden die u kunt geven zijn: basilicum, dille, munt, peterselie, rozemarijn en tijm. Groenten hebben snel een negatief effect op het maagdarmkanaal(bijvoorbeeld het ontstaan van diarree), geef deze dus met mate. U kunt kiezen uit pompoen, wortelloof, witlof, radijsloof en andijvie. Fruitsoorten die geschikt zijn voor een konijn zijn banaan, appel (zonder pitten), mango en peer. Geeft u fruit met mate aangezien er veel suikers inzitten. U verwent een konijn ook door hem iets te geven om op te knagen zoals takken van de wilg, berk of els.
Let op! Laat een konijn vooral de volgende producten niet eten: narcissen, schermbloemen, agave, aronskelk, hulst, klimop, palmen, chrysant, madeliefje, tuingoudsbloem, begonia, berberis, cactus, anjer, kamperfoelie, winde, vetplant, rhododendron, lupinus, buxus, blauwe regen, geranium, hortensia, iris, walnoot, hyacinth, tulp, den, rabarber, tomaat, paprika en aardappel. Dit zijn namelijk voor het konijn een reeks giftige gewassen.
In de supermarkt en dierenwinkel worden veel producten aangeboden die er leuk uitzien, maar niet goed zijn voor het konijn. Likstenen worden sterk afgeraden. Ook de knaagstengels kunnen beter niet gegeven worden in verband met veel calorieën en veel suikers.
Eigenlijk kunt u het beste een selectie maken uit bovengenoemde voeding en hier niet van afwijken.
Als uw konijn ophoudt met eten, is het van belang zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.