Voedselovergevoeligheid bij de hond – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Voedselovergevoeligheid bij de hond

Voedselovergevoeligheid is een combinatieterm voor voedselallergie en voedselintolerantie.

Voedselallergie houdt in dat uw hond allergisch is voor bepaalde allergenen die hij via zijn voeding opneemt(immunologische reactie).
Bij voedselintolerantie speelt het immuunsysteem geen rol bij de reactie op voedsel, maar is het ontbreken van een bepaald enzym dat nodig is om een specifiek voedingsmiddel volledig te verteren.

Voedingsallergenen

Elke voedingsstof vormt een mogelijk allergeen, maar in de praktijk zijn de meest voorkomende allergenen rundvlees, zuivelproducten en tarwe.
Maar ook kip, ei, lam, soja en varkensvlees komen veel voor. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook graan en voedingsadditieven een probleem vormen.

Bij een voedselallergie kunnen honden klachten gaan vertonen na langdurige blootstelling aan een bepaald merk of soort voer, terwijl klachten van voedselintolerantie al kunnen verschijnen na een enkele blootstelling aan een voedselingrediënt.
Een voedselovergevoeligheid kenmerkt zich door een niet seizoensgebonden jeukende huid en/of huidontsteking , maag-darmklachten en kan op elke leeftijd en bij elk ras optreden. De klinische symptomen kunnen variëren; jeuk, zelf geïnduceerde kaalheid, schilfering van de huid, huidontsteking, oorontsteking, ontsteking van de voetzolen, braken, diarree komen voor. De diagnose voedselintolerantie kunnen we stellen met behulp van een eliminatiedieet.

Voordat we aan een eliminatiedieet kunnen beginnen is het echter wel van belang dat bacteriële huidinfecties en parasieten bij uw hond verholpen zijn.
Een eliminatiedieet bestaat uit een voor uw hond onbekende eiwitbron en koolhydraatbron. Bij een eliminatiedieet mag er gedurende minimaal 6weken niets anders gegeven worden dan alleen het voorgeschreven eliminatiedieet.
Dus ook geen koekjes, snoepjes, brood en dergelijke.

Houd uw hond tijdens het eliminatiedieet aan de lijn zodat u kunt voorkomen dat hij/zij dingen van straat eet. Houdt u ook rekening met het geven van eventuele medicatie, ook deze mag NIET met bijvoorbeeld boter, kaas of een stukje vlees gegeven worden. Medicatie dient in dit geval samen met een zachte variant van het eliminatiedieet gegeven te worden.

Wat het eliminatiedieet betreft zijn er meerdere opties:

 1. Zelfbereid eliminatiedieet:
  10-15gr/kg/dag van een koolhydraatbron zoals:
  witte rijst of aardappel.
  10-15gr/kg/dag van een, voor uw hond,
  vreemde eiwitbron zoals: struisvogel, geit, hert, paard of konijn.
  U kookt de eiwitbron samen met de koolhydraatbron gaar, eventueel kunt u een week vooruit koken en de maaltijden invriezen.
 2. Aangezien het lastig kan zijn om bepaalde ‘vreemde’ eiwitbronnen te vinden heeft Trovet Unique Proteïn ontwikkeld.
  Dit is een reeds voorverpakte en gekookte eiwitbron zoals: konijn, hert, paard en kwartel. Hiernaast dient u 10-15gr/kg/dag van een gekookte koolhydraatbron te geven zoals: witte rijst of aardappel.
 3. Kant-en-klaar dieet(Hill’s Canine z/d, Trovet Canine Regulator):
  Dat is een dieet(brok en/of blik) op basis van gehydroliseerde eiwitten.
  Hierbij is het moleculegewicht sterk verlaagd, waardoor het lichaam deze niet meer herkend als eiwit.

  Let op dat u gedurende de eliminatiedieet periode een keuze maakt uit een enkele eiwitbron en een enkele koolhydraatbron, mochten de symptomen bij uw huisdier namelijk niet verdwijnen dan kunnen we overstappen naar een andere combinatie.
  De kant-en-klare diëten bieden helaas geen 100% garantie, sommige dieren zijn zo gevoelig voor eiwitten dat ze zelf nog reageren op gehydroliseerde eiwitten.
  In deze gevallen zal er toch zelf een eliminatiedieet bereid moeten worden.
  Mocht uw hond niet goed reageren op zowel het kant-en-klare dieet als op verschillende combinaties van het zelfbereid eliminatiedieet dan is er nog de mogelijkheid om over te stappen op een dieet met alleen maar plantaardige eiwitten(Trovet Canine Exclusion). Wanneer uw hond positief heeft gereageerd op het eliminatiedieet is het tijd om te gaan provoceren.

  Officieel houdt dit in dat er voedingsmiddelen gegeven gaan worden die het dier eerder aangeboden heeft gekregen, dit wordt per voedingsmiddel gedurende enkele dagen gedaan. Na het geven van een voor uw hond bekend voedingmiddel dient u goed in de gaten te houden of er klachten terugkomen.
  Op deze manier kunnen we ontdekken welke allergenen verantwoordelijk zijn voor klachten bij uw hond. Mochten er klachten ontstaan naar aanleiding van zo’n provocatie is het aan te raden om weer terug te keren naar het eliminatiedieet, zodra uw hond dan weer klachten vrij is kunt u opnieuw een provocatie uitvoeren met een ander voedingsmiddel. In sommige gevallen is deze manier (het op zoek gaan naar voeding die NIET geschikt is voor uw hond) van provoceren niet wenselijk en kunnen we het ook op een andere manier doen. We starten altijd eerst met het uitvoeren van provocaties op de complete voeding, hiervoor kunt u gebruik maken van kant-en-klare voeding met een enkele eiwitbron( Hill’s D/D of Trovet Hypoallergenic) Op deze manier gaan we met,
  over het algemeen, vreemde eiwitbronnen provoceren en dus opzoek naar welke complete voeding WEL geschikt is voor uw hond met voedselovergevoeligheid.

  Nadat u een complete voeding heeft gevonden voor uw hond, kunt u uw hond weer snacks gaan aanbieden op de manier die eerder hierboven is beschreven, snack voor snack gedurende enkele dagen achtereen volgend. Op deze manier creëert u een voedingsboekje voor uw hond waarin staat wat uw hond wel of niet kan eten in verband met zijn/haar voedingsovergevoeligheid.

(Klik hier voor de video informatie: Eliminatiedieet)

(Klik hier voor de video informatie: Onderhoudsdieet)