Anesthesie

  • Narcose bij konijn/knaagdier
  • Nazorg na een operatie
  • Vóór de operatie van uw hond/kat

Narcose bij konijn/knaagdier

Narcose bij konijn/knaagdier

Uw konijn of knaagdier gaat binnenkort onder narcose voor een ingreep (operatie, gebitsbe-handeling, röntgenfoto, enz.). Een aantal dingen zal hetzelfde gaan als bij een hond of kat, maar sommige dingen zijn geheel anders.

Hieronder volgt een aantal zaken die van belang zijn:

Niet nuchter

Een groot verschil met honden en katten is dat uw konijn/knaagdier NIET nuchter mag zijn voor de narcose. Konijnen/knaagdieren kunnen niet braken, wat vaak de reden is voor het vasten bij honden en katten.
Een andere reden is dat konijnen en knaagdieren een hele snelle stofwisseling hebben waardoor met vasten hun suikerspiegel teveel kan dalen. Daarom mogen zij tot vlak voor en direct na de narcose eten en drinken.

Temperatuur

Konijnen en knaagdieren zijn relatief kleine dieren die snel kunnen afkoelen. Om dit te voorkomen worden zij standaard tijdens de ingreep op een warmtematje gelegd. Regelmatig controleren wij de temperatuur zodat wij op tijd kunnen ingrijpen als dat nodig is. Na de ingreep wordt uw konijn/ knaagdier direct wakker gespoten met een anti-narcoseprik, zodat hij zijn eigen temperatuur weer kan regelen. Mocht het nodig zijn, dan kan uw dier in een couveuse gelegd worden. De recovery zal sneller verlopen als uw dier goed op temperatuur is.

Pijnstiller

Bij elke operatie of gebitsbehandeling krijgt uw konijn/knaagdier een pijnstiller via een injectie. Afhankelijk van de ingreep krijgt u nog voor een aantal dagen pijnstilling mee. Hoe minder pijn uw dier heeft, hoe sneller hij weer uit zichzelf zal gaan eten. Narcose Vroeger hadden konijnen en knaagdieren een veel groter narcoserisico dan honden en katten. Tegenwoordig zijn de narcosemiddelen een stuk veiliger geworden en is er veel meer bekend over de narcose bij konijnen en knaagdieren. Ook hebben wij de mogelijkheid om zuurstof toe te dienen.

Wij zorgen ervoor het narcoserisico zo klein mogelijk te houden. De kans dat er iets gebeurt, is gelukkig vrij klein. Weer naar huis Wij bellen altijd op wanneer uw huisdier weer naar huis kan. Na de narcose blijft uw dier een aantal uur bij ons ter observatie. Uw konijn/knaagdier mag pas naar huis indien hij goed wakker is en gegeten en/of ontlasting gehad heeft.

Zo weten wij dat het maagdarmkanaal weer goed op gang gekomen is. Thuis is het van belang dat u de eetlust in de gaten houdt. Met name de eerste dagen na de narcose kan uw dier wat minder, of soms zelfs weigeren te eten. Ook kunnen de keutels kleiner zijn of zelfs afwezig blijven, dit wijst ook op minder/geen eetlust. U kunt dan proberen lekkere dingen voor te schotelen: peterselie, selderie, blaadje andijvie (alleen als uw dier gewend is om groenvoer te eten!). Leg het voer zodanig voor uw huisdier neer, zodat hij zonder inspanning kan eten wanneer hij wil. Mocht uw konijn/knaagdier weigeren te eten, dan is het van belang dat u uw dier gaat dwangvoeren (met spuitje eten en water in de bek ingeven).

Vanwege de snelle stofwisseling moet een konijn/knaagdier altijd blijven eten. U kunt uw dier onder andere supreme science recovery of olvarit wortels zonder aardappel geven. Zie voor meer informatie hierover onze adviesbrief “dwang voederen van uw konijn of knaagdier”. Mocht uw dier een operatiewond hebben, dan is het advies het stro/zaagsel weg te halen en een handdoek hiervoor in de plaats te leggen. Konijnen die normaal gesproken buiten leven mogen indien de ingreep relatief klein was en het konijn goed wakker is gewoon weer naar buiten.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Nazorg na een operatie

Nazorg na een operatie

Uw huisdier heeft een operatie ondergaan.
In deze brief vindt u meer informatie over de nazorg die hij/zij nodig heeft na de ingreep.

Weer thuis

Uw dier kan, eenmaal thuis als gevolg van de narcose, nog wat wankel of slaperig zijn. Zorg daarom voor een rustige ligplaats: apart van andere dieren en/of de kinderen en maak de ruimte eventueel wat schemerig.
Deze plek dient ook veilig te zijn: zorg dat uw dier nergens af kan vallen of kan springen. Zorg voor een behaaglijk warme ligplek, maar maak het niet te heet. U kunt het dier eventueel toedekken. Het tijdelijk inrichten van een bench is een goede mogelijkheid. Laat honden wel regelmatig kort aangelijnd uit. Zorg ervoor dat katten gemakkelijk toegang hebben tot een eigen schone, lage kattenbak.

Eten en drinken

Uw huisdier mag weer kleine beetjes eten en drinken volgens de onderstaande instructies. Het dier moet echter binnen een dag na de operatie weer zelf drinken en binnen twee dagen ook weer zelf eten.

Bijzonderheden of twijfel?

Merkt u na de operatie bijzonderheden aan uw dier of twijfelt u of het wel goed gaat? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts Informatie en verdere instructies.

Eten mag vanaf: zodra uw huisdier goed wakker is, kleine beetjes. / ‘s avonds laat
Drinken: mag mits niet teveel tegelijk
Medicijnen:  toedienen volgens voorschrift (zie etiket medicijnverpakking) / niet van toepassing
Hechtingen:  lossen vanzelf op laten verwijderen over _____________ dagen bij onze praktijk/bij uw eigen dierenarts niet van toepassing
Uitslagen onderzoek:  zodra uitslag binnen is wordt er telefonisch contact met u opgenomen / niet van toepassing
Kraag/T-shirt: gedurende ___________ dagen omhouden / alleen wanneer de patiënt aan de wond wil komen / niet van toepassing
Controle:  afspraak maken voor controle omstreeks _________ / telefonisch contact opnemen omstreeks ___________ / als alles goed gaat: geen controlebezoek
Bijzonderheden:

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Vóór de operatie van uw hond/kat

Vóór de operatie van uw hond/kat

Als uw hond/kat binnenkort een operatie moet ondergaan vindt u hier meer bijzonderheden over de voorzorgsmaatregelen behorende bij de ingreep.

Nuchter

Voor de ingreep dient uw hond/kat nuchter te zijn. Dit is om te voorkomen dat het dier gaat overgeven en er voedsel in zijn luchtpijp en/of longen terecht kan komen. Daarom mag de hond/kat de avond voor de operatie vanaf 18:00u niets meer eten. Drinken (alleen water) mag nog wel, dus de waterbak kan blijven staan (een schoteltje melk niet). Om zeker te zijn dat uw dier niet elders eet is het verstandig hem of haar vanaf die tijd binnen te houden. Vergeet dus niet om een kattenbak te plaatsen of de hond met uitlaten aan te lijnen. Vaak zullen honden na de operatie ook nog een aantal dagen aan de lijn uitgelaten moeten worden en katten die tijd binnen moeten blijven.

Schoon en zonder ongedierte

Zorg dat uw huisdier schoon is en geen ongedierte zoals vlooien of wormen heeft.
Wacht echter niet tot vlak voor de operatie met de behandelingen hiertegen: deze kunnen in sommige gevallen namelijk een narcose beïnvloeden. Er moet minstens een aantal dagen zitten tussen de vlooienbehandeling en/of ontworming en de ingreep. Twijfelt u hierover of vertoont uw hond ineens andere gezondheidsproblemen, meldt deze dan zo spoedig mogelijk aan uw dierenarts.

Goed uitlaten

Laat uw hond voorafgaande aan de ingreep goed uit, zodat zijn blaas en darmen zo goed mogelijk leeg zijn. Zorg ervoor dat het dier niet vies wordt, laat hem of haar daarom aangelijnd uit. Zorg ervoor dat u op de afgesproken tijd met uw dier aanwezig bent. Uw hond dient een halsband om te hebben en aangelijnd te zijn, en uw kat dient vervoerd te worden in een stevig en goed afsluitbaar kattenmandje.

Bereikbaar zijn

Zorg ervoor dat u telefonisch bereikbaar bent tijdens de operatie van uw dier. Vergeet niet het juiste telefoonnummer aan uw dierenarts/assistente mee te delen. Zorg dat er iemand de rest van de dag bij de hond/kat aanwezig blijft als deze weer thuis is na de operatie.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met ons op.

Terug naar Informatie