Allergie – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Allergie

Allergie is een overgevoeligheid tegen stoffen die op zich niet schadelijk zijn (allergenen), zoals pollenkorrels, uitwerpselen van huisstofmijt, huidschilfers van andere dieren of voedselbestanddelen.

Wanneer de allergenen, waarvoor een dier overgevoelig is, het lichaam binnenkomen (meestal via de huid of de darm), reageert het immuunsysteem veel te sterk. Met deze “overdreven” reactie probeert het immuunsysteem de allergenen onschadelijk te maken. De klachten (bv. jeuk of diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.

De drie meest voorkomende allergische huidaandoeningen bij honden en katten zijn vlooienallergie, voedselallergie en atopie.
De symptomen van deze allergieën kunnen erg veel op elkaar lijken.
Er kunnen ook verschillende allergieën naast elkaar voorkomen.
Omdat iedere allergie zijn eigen behandeling nodig heeft, is het belangrijk om stap voor stap uit te zoeken welke allergie(ën) het dier heeft.
Pas dan wordt het mogelijk de klachten goed aan te pakken.
Naast deze drie allergieën komen ook insektenbeetovergevoeligheid, medicijnovergevoeligheid en contactdermatitis voor, echter veel minder vaak dan de bovengenoemde drie allergieën.

Jeuk “Jeuk is erger dan pijn.” Het is misschien een cliché, maar voor de eigenaar van een dier met jeuk vaak uit het hart gegrepen. Het is deprimerend om tegen je eigen dier aan te kijken die alsmaar zit te krabben, te bijten en te schuren. Het kost het dier bovendien vaak zoveel energie dat hij lusteloos wordt en zijn gebruikelijke vrolijkheid verliest.
Veel eigenaren hebben dan ook het gevoel dat hun dier zichzelf niet meer is.
Door het krabben krijgt hij vaak ook nog eens haaruitval, of zelfs wondjes.
Wat kunt u er aan doen? U kunt een “prik tegen de jeuk” (corticosteroïden) laten geven, dan gaat het meestal wel een tijdje goed. Maar de jeuk komt weer terug en telkens weer een nieuwe prik is geen optie: veel te gevaarlijk in verband met de bijwerkingen.
Hetzelfde geldt uiteindelijk voor prednisontabletjes.

Veel eigenaren blijven zo door tobben omdat ze denken dat er geen oplossing is voor hun dier. Gelukkig zijn de mogelijkheden de laatste jaren sterk uitgebreid.
Het allerbelangrijkste is: niet alleen de jeuk behandelen, maar zoeken waardoor de jeuk veroorzaakt wordt. Dit maakt de weg vrij naar een langdurige oplossing met zo weinig mogelijk medicijnen. Veel dieren met jeuk hebben een allergie.
Als er in een vroeg stadium achterhaald kan worden waarvoor een dier allergisch is,
heeft hij daar zijn hele leven profijt van.

Bij een vlooienallergie kan het dier zelfs (het grootste deel van het jaar) jeukvrij worden. Bij een voedselallergie ook, als hij het juiste voer krijgt.
Hiervoor zijn geen medicijnen nodig. Bij een allergie voor omgevingsallergenen (atopie) is altijd wel een behandeling nodig, maar ook hier is het bij de meeste dieren mogelijk om een behandeling te vinden die de jeuk onderdrukt zonder al te veel bijwerkingen. Haaruitval Ieder dier heeft wel eens last van haaruitval, dat is niets om je zorgen over te maken. Maar als er kale plekken in de vacht ontstaan, is er iets mis. De meeste eigenaren willen snel een oplossing hiervoor, want het is niet leuk om met een kaal dier rond te lopen. Maar…een snelle oplossing is niet altijd mogelijk.

Eerst moet de oorzaak van de kaalheid worden gezocht, om daarna voor de juiste behandeling te kunnen kiezen. Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn voor het haarverlies. Hormonale problemen, parasieten, schimmel, een allergie…

Sommige dieren hebben ook een genetische aanleg om kaal te worden. Het is vaak geen eenvoudige taak om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Maar het goede nieuws is: als het is gelukt, komt de haargroei bijna altijd weer helemaal terug.
Schilfering Als de huid geprikkeld wordt, reageert het vaak met een verhoogde aanmaak van huidcellen. Die huidcellen komen er aan de buitenkant in versneld tempo af, en dat is zichtbaar als schilfering. Een schilferende huid vormt geen goede huidbarrière, waardoor er vaak een bacteriële infectie bij komt; er ontstaat dan een microbiële huidontsteking.
De huid gaat stinken en jeuken, en het dier gaat zich krabben en maakt de huid nog verder stuk. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Allergische dieren hebben vaak een schilferende huid, maar schilfering kan ook bij veel andere huidziektes voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parasieten, hormonale aandoeningen of leishmaniasis.
Om het probleem structureel aan te pakken moet de dierenarts en/of dermatoloog de oorzaak van de huidziekte achterhalen en behandelen.
Ondertussen kan de schilfering binnen de perken worden gehouden met ondersteunende behandelingen, o.a. met middelen die de huidbarrière verbeteren en wassen met speciale shampoos. Stinkende vacht Het is niet leuk voor een dier om te stinken, ook al heeft hij er zelf misschien niet zoveel last van. Een dier dat onaangenaam ruikt wordt minder vaak geaaid en de baas durft hem nergens meer mee naar toe te nemen.
Zo leidt een stinkende vacht tot een verminderd welzijn van het dier.
Maar ook de leefomstandigheden van de eigenaar gaan er natuurlijk niet op vooruit met de voortdurende nabijheid van een onfris ruikend dier.
Wassen met een speciale shampoo kan soms een oplossing bieden maar de verbetering is vaak maar tijdelijk. Zeker als de stank samen gaat met problemen als haaruitval, schilfering of jeuk, is het de moeite waard om door uw dierenarts te laten onderzoeken wat de achtergrond van het probleem is.

Mogelijk heeft uw dier een allergie of een andere huidziekte.
Pas als dit probleem aangepakt is, verdwijnt de vieze geur echt, en kunt u uw dier weer een lekkere knuffel geven.
Oorontsteking Oorontsteking is vaak een pijnlijk en hardnekkig probleem.
Oorklachten kunnen onderdeel zijn van een huidziekte, zoals een allergie.
Maar oorontsteking kan ook een op zichzelf staand probleem zijn, bijvoorbeeld wanneer er zich een grasaar, poliep of tumor in het oor bevindt.

Daarnaast is het mogelijk dat ook de diepere delen van het oor zijn aangetast.
Het is duidelijk dat voor zulke verschillende problemen ook verschillende behandelingen nodig zijn. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste behandeling te vinden, maar één ding is zeker: niet behandelen is geen optie.

Er is een oplossing voor allergie, maar de weg naar die oplossing kan lang zijn en heeft tijd nodig. Wij bewandelen, met u, die weg stap voor stap.
Mocht u vragen hebben neemt u dan contact met ons op.