Gebit kat – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Gebit kat

Gebitsproblemen

De problemen die ontstaan aan het gebit beginnen vaak met een ophoping van tandplaque. Dit is een gelig/bruine laag die rond de overgang tussen tand/kies en tandvlees ontstaat. Als behandeling uitblijft kan de plaque hard worden en tandsteen gaan vormen. De plaque en de tandsteen zijn oorzaak van tandvleesontsteking, wat erg pijnlijk is. De dieren gaan dan vaak uit hun bek ruiken, hebben een erg slechte adem. Als er niets aan gedaan wordt kunnen er zelfs paradontale aandoeningen (tandvlees trekt terug en wortels komen bloot te liggen) ontstaan waardoor tandverlies kan optreden. Bovendien gaan onder de plaque en tandsteen bacteriën zitten die ontsteking verergeren. Ze kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen en zo voor allerlei hart en/of nierproblemen zorgen.

 

Gebitsbehandeling

Dieren met ontstoken tandvlees houden bijna nooit op met eten, dus ondanks goede eetlust kan het zijn dat uw dier echt een gebitsbehandeling nodig heeft. Ook zullen ze niet snel pijn aangeven als het om ontsteking van het tandvlees gaat. Om een gebitsbehandeling zo effectief mogelijk te maken gebeurt dit onder narcose. Onder narcose kan het gehele gebit goed geïnspecteerd en gereinigd worden. Belangrijk is dat alle plaque en tandsteen verwijderd wordt en dat we zo alle elementen goed kunnen reinigen en polijsten. Elementen die los zitten of erg beschadigd zijn moeten verwijderd worden, aangezien deze erg pijnlijk kunnen zijn. Ook kan het tandvlees zover teruggetrokken zijn dat het element verwijderd moet worden.

Vaak zijn dieren al wat ouder als ze een gebitsbehandeling ondergaan. Het beste is dan om voor de narcose een bloedonderzoek te doen om te zien of de nieren, lever, eiwit en suikerwaardes goed zijn. Het is bij ons mogelijk om zo’n pre-anaestetisch bloedonderzoek te laten doen. Ook is er natuurlijk gasnarcose met hartbewaking aanwezig waardoor we zo’n veilig mogelijke narcose toe kunnen passen.

Preventief

Om gebitsproblemen te voorkomen, of tenminste voor langere tijd uit te stellen is het beste om een aantal keer per week de tanden van uw huisdier te poetsen en om eventueel de voeding aan te passen. Er zijn speciale lange tandenborstels en speciale tandpasta voor honden en katten, die u bij ons kunt verkrijgen. Als u met tandenpoetsen al bij jongen dieren begint, zult u zien dat uw huisdier het op den duur goed zal toelaten.

 Er is eerder tandsteenvorming bij zachte voeding. Dat komt omdat de zachtere voeding goed blijft kleven aan tanden/kiezen. Ons advies is dan ook om vooral brokken te geven aan uw huisdier. Er zijn ook speciale grote/harde brokken die pas kapot gaan als ze bij de overgang van tand naar tandvlees komen en zo de tanden schoonschrapen. Dit zorgt zo voor minder tandsteenvorming en “massage” van het tandvlees, omdat ze meer moeten kauwen.

Tenslotte kunt u nog een speciale vloeistof door het drinkwater van uw huisdier doen. Dit remt de tandsteenvorming en geeft een frisse adem.

Voor uitgebreid advies over de gebitsverzorging van uw hond kunt u terecht bij een van onze paraveterinairen.