Gebit konijn – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Gebit konijn

Konijnen hebben tanden en kiezen die door blijven groeien gedurende het leven. De voortanden zijn vrij lang en moeten op elkaar aansluiten. Als dit niet het geval is kunnen deze doorgroeien en in het slijmvlies of uit de bek steken. Meestal is het probleem onder controle te houden door de tanden eens in de paar maanden te slijpen. Wanneer dit niet voldoende is kan het nodig zijn de voortanden te laten verwijderen. Uw konijn moet hier wel voor onder narcose.

Vaak zie je bij konijnen, waarbij de voortanden een afwijkende slijtage hebben, dat de kiezen ook problemen gaan geven. Ook zonder afwijkende stand van de voortanden kunnen kiesproblemen ontstaan. Als de kiezen niet goed op elkaar afslijten kunnen er haken ontstaan die of richting de tong of richting de wang groeien. Dit kan gepaard gaan met veel pijn. Sommige houden al op met eten als ze een klein haakje hebben, dus het is erg belangrijk hier goed op te letten. Bij verminderde eetlust zie je vaak ook afwijkende keutels (veel kleine keutels, soms met puntvormige uitsteeksels) of minder keutels.

Ook een verkeerd voedingspatroon kan gebitsproblemen veroorzaken. Een voorbeeld daarvan is te weinig hooi eten of eigenlijk te weinig malen, dit kan haken op de kiezen veroorzaken. Meer informatie over voeding kunt u lezen onder het kopje ‘voeding’.

Het is verstandig ons te bellen als uw dier ophoudt met eten.