Huidverzorging – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Huidverzorging

Bij mensen speelt huidverzorging een belangrijke rol bij de behandeling van atopisch eczeem.
Ook bij dieren blijkt dat een gestoorde huidbarrière een zeer belangrijke factor is bij het ontstaan van huidklachten.
Maar een dier is geen mens: hij heeft veel meer haar, wat het toepassen van crèmes en zalven veel lastiger maakt.

Het is bovendien ook veel moeilijker een dier te leren dat hij de zalf (of het verband dat daar omheen zit) moet laten zitten!
Mogelijkheden om bij dieren de huidfunctie te ondersteunen:
– hou de vacht kort en luchtig: laat de vacht kort houden door een ervaren trimmer en borstel regelmatig met een zachte borstel die de huid niet irriteert,
– als het nodig is om het dier regelmatig te wassen gebruik dan altijd een milde, vochtinbrengende shampoo (Coatex®),
– een droge huid kan worden behandeld met een vochtinbrengende lotion,
– voor herstel van de huidbarrière: Allerderm spot-on® bevat een lipidencomplex dat de natuurlijke huidvetten aanvult,
– huidplooien die gemakkelijk ontstoken raken kunt u reinigen met Malacetic® wipes,
– allergische dieren zijn gevoelig voor oorontsteking, gebruik regelmatig een oorcleaner om het oor te helpen zichzelf te reinigen.

Zwemmen

Veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen en in het water te spelen.
Helaas kan dat bij een allergische huid de problemen erger maken.
Een vochtige huid vormt namelijk een minder goede barrière tegen het binnendringen van gisten en bacteriën, en een allergische huid is er toch al niet zo goed in om die buiten te houden. Zeker bij honden met een wat langere vacht ontstaat er na het zwemmen een vochtig microklimaat bij de huid door de natte vacht.
Bacteriën en gisten houden van vocht en warmte en gaan daardoor sneller en beter groeien. Hierdoor en door de verzwakte barrière ze kunnen makkelijker de huid binnendringen.

Het gevolg:

een microbiële huidontsteking.
De huid wordt rood, gaat meer jeuken en er ontstaan pukkeltjes en korstjes.
Allergische honden zouden misschien beter helemaal niet kunnen zwemmen.
Maar voor sommige honden is dat onmogelijk:
zwemmen is hun lust en leven.
Dat wilt u als eigenaar uw hond niet afnemen.
Ook is het juist voor allergische honden belangrijk om veel afleiding te krijgen zodat ze de jeuk even kunnen vergeten.
Met deze tips kunt u uw allergische hond (met mate) tóch laten zwemmen:

– Woont u dicht bij zee?

Voor zeewater gelden bovengenoemde bezwaren niet; het zeewater werkt desinfecterend. Zwemmen in zee is juist gunstig bij huidproblemen.
Dus ook een allergische hond mag iedere dag in zee zwemmen.

– Zwemt uw hond regelmatig in zoet water?

Probeer het dan te beperken tot twee maal per week en was hem na het zwemmen met een milde anti bacteriële shampoo.

– Zorg dat de vacht niet langdurig vochtig blijft.

Droog uw hond af na het zwemmen met een handdoek.
Niet met een haardroger, dat irriteert de huid juist.

– Honden met een lange/dichte vacht kunnen het beste kort geknipt/geschoren worden.

Wassen

Het is toch helemaal niet goed voor een dier om hem te wassen?
Inderdaad, een dier met een gezonde huid en vacht hoeft niet gewassen te worden.
Maar een dier met een huidziekte kan juist veel baat hebben bij een goede shampoo.

De voordelen zijn duidelijk;

wassen richt zich direct en uitsluitend op de huid, er zijn nauwelijks bijwerkingen en het is goedkoop.

Er zijn ook nadelen:

Voor een optimaal resultaat moet de wasbeurt op de juiste wijze wordt uitgevoerd.
Dat is niet alleen arbeidsintensief, het vereist natuurlijk ook wat medewerking van het dier. En bij het kiezen van een foute shampoo kan het probleem zelfs erger worden.
Een shampoo alleen is meestal niet voldoende om een huidprobleem op te lossen. Shampoos zijn ideaal om een andere behandeling te ondersteunen, waardoor de huid veel sneller geneest. Ook kan shampoo preventief gebruikt worden, dus om te voorkómen dat de problemen weer terug komen.

In principe moet een medicinale shampoo altijd voorafgegaan worden door een reinigende shampoo. Het verwijderen van vuil, schilfers e.d. is nodig om de werkzaamheid van de medicinale stof optimaal tot zijn recht te laten komen en brengt daarnaast extra vocht in de huid.
Veel shampoos hebben zowel een reinigende als medicinale werking.

Hiermee moet het dier twee keer gewassen worden:
de eerste keer om vuil te verwijderen, de tweede keer moet de shampoo wat langer intrekken, zodat de medicinale stof zijn werking kan uitoefenen en door de huid kan worden opgenomen.
De tijd die de werkzame stof krijgt om in te trekken, de contacttijd, is van groot belang; deze varieert van 5 tot 15 minuten, afhankelijk van de eigenschappen van de stof en de conditie van de huid. Voor een optimaal effect is het belangrijk dat de shampoo niet te vaak maar ook niet te weinig wordt toegepast.

Het beste kunt u de richtlijnen van uw dierenarts of dermatoloog aanhouden.
Een shampoo heeft dus twee belangrijke werkingen.
In de eerste plaats is dit reiniging van huid en vacht, d.w.z. verwijdering van vuil, schilfers, korsten, parasieten enzovoorts.

Ten tweede kan een shampoo medicinale stoffen op de huid aanbrengen.
Hierdoor kan een shampoo vocht in de huid brengen, bacteriën of gisten doden, jeuk onderdrukken en de huidbarrière verbeteren.

Shampoos voor dieren verschillen in een aantal opzichten van shampoos voor mensen.
In de eerste plaats is de pH (zuurgraad) aangepast aan de huid van het dier;
de pH van de hondenhuid is veel hoger (gemiddeld 7,4) dan de pH van de mensenhuid (pH 5,5). Verder hebben hondenshampoos vaak een sterker reinigend vermogen en tenslotte moet de shampoo zeer goed uitspoelbaar zijn, omdat resten opgelikt kunnen worden door het dier. Het is daarom belangrijk dieren altijd met een speciale dierenshampoo te wassen en niet met een shampoo die bedoeld is voor mensen.

De werking van een shampoo stopt op het moment dat het product uit de vacht wordt gespoeld. Lotions of conditioners die op de huid worden aangebracht en niet worden uitgespoeld, kunnen een laagje van actieve ingrediënten achterlaten.

De laatste jaren worden er steeds meer lotions voor dieren ontwikkeld, die in de vorm van een spray worden aangebracht of na het wassen aan het laatste spoelwater kunnen worden toegevoegd. Lotions worden meestal toegepast
als aanvulling op een shampoo therapie; ook hier geldt dat de actieve stof het beste werkt als het vuil e.d. eerst is verwijderd door een shampoo met een milde reinigende werking of een passende medicinale shampoo.

Lotions kunnen, in sommige gevallen, ook als enige behandeling worden toegepast. Schilfering Schilfering is geen diagnose, maar een symptoom.
Bij het overgrote deel van de honden is de schilfering het gevolg van bv:
allergie, parasieten, microbiële huidontsteking, hormonale aandoeningen of leishmaniasis. Wanneer de achterliggende aandoening wordt opgespoord en behandeld, verdwijnt ook de schilfering.

Daarom is bij schilfering het belangrijkste advies:
zoek en behandel de oorzaak. Tijdens dit proces kan een shampoobehandeling een goede aanvulling zijn. De ene schilfering is de andere niet.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge schilfering, vettige schilfering en schilfering in combinatie met een microbiële ontsteking van de huid.
Ieder type schilfering heeft een aparte behandeling nodig.
Wanneer microbiële huidontsteking het belangrijkste probleem is, moet er bepaald worden welke micro-organismen het probleem veroorzaken:

bacteriën of gisten.

Dit kan de dierenarts of dermatoloog vaststellen door microscopisch onderzoek van een afdrukje van de huid. Gaat het voornamelijk om bacteriën, dan is het ook van belang hoe diep de ontsteking gaat. Op basis van deze informatie kan de meest geschikte behandeling worden gekozen.
Bij een allergie zal een shampoo behandeling zelden of nooit afdoende zijn om de klachten onder controle te krijgen of te houden.

Vrijwel altijd is de shampoo en/of lotion een aanvulling op een andere behandeling. Echter, een goed gebruik van shampoo en/of lotion kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de hoeveelheid medicijnen die het dier nodig heeft.
Ook bij huisdieren blijkt huidverzorging op maat zinvol te zijn, neemt u dus gerust contact met ons op als u vragen heeft over de huidverzorging voor uw huisdier.