Met uw huisdier op reis – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Met uw huisdier op reis

Als u met uw huisdier op reis wil is het altijd verstandig een dierenarts hierover te raadplegen.
Op dit moment moeten alle honden en katten voor het buitenland hebben een:

  • Chip, vaak wordt een goed leesbare tatoeage ook nog goed gekeurd
  • Europees paspoort
  • Enting tegen hondsdolheid (rabiës).

De enting die wij geven is voor landen binnen de EU geregistreerd voor 3 jaar.
Er zijn een aantal landen die speciale eisen hebben.
Sommige willen een gezondheidsverklaring of legalisering.
Ook kan het zijn dat een land wil weten of het dier voldoende antilichamen tegen hondsdolheid in het bloed heeft en/of dat er een ontworming moet plaats vinden.
U kunt het beste op tijd (soms wel aantal maanden) contact opnemen met uw dierenarts als u naar het buitenland gaat. Wij kunnen dan kijken aan welke specifieke regels u moet voldoen van dat land. In het buitenland kan uw dier een aantal ziektes oplopen oa:

Leishmania

Leishmania is een ziekte die soms dodelijk kan zijn en wordt overgebracht door een zandvlieg.
Symptomen passend bij de ziekte zijn: haaruitval vooral rond de ogen en snuit, gewichtsverlies ondanks goede eetlust en ontstekingen van de huid vooral bij kop en poten. De ziekte komt vooral in Latijns-Amerika en in alle mediterrane landen(Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko) voor. Zandvliegjes komen vooral bij de schemering te voorschijn.
U kunt uw dier hiertegen beschermen.
Er is een halsband (Scalibor Protectorband) die zowel tegen teken als tegen Leishmania werkt. De band is goed voor 5-6 maanden bescherming en uw dier kan ermee zwemmen. U kunt deze band bij ons verkrijgen.

Ehrlichia en Babesia

Ehrlichia en Babesia zijn twee parasieten die via teken overgebracht kunnen worden.
Op dit moment komt dit vooral in het buitenland voor, maar er zijn helaas al een paar teken in Nederland gevonden die deze ziektes met zich meedroegen, dus wordt het hier nu ook meer gezien.
Bij Ehrlichiose leven de parasieten in witte bloedcellen. Acuut zieke dieren hebben vaak hoge koorts, sloomheid, verminderde eetlust, opgezette lymfeknopen en bloedingen.
Bij Babesiose worden de rode bloedlichaampjes aangetast.
Vaak hebben dieren hoge koorts, sloomheid en bleke slijmvliezen.
De parasieten worden nog wel eens samen gezien.
Aangezien de parasieten worden overgebracht via een tekenbeet is het erg belangrijk dat uw dier tegen teken beschermd wordt. Onze voorkeur is de bovengenoemde band (Scalibor Protectorband).
Ook kan gekozen worden voor druppels in de nek(Advantix), dit werkt dit drie tot vier weken tegen teken.

Hartworm

Hartworm (Dirofilaria Immitis): De larve wordt overgebracht door vrouwelijke steekmuggen. De microscopische larven maken een trektocht naar de borstholte en de uiteindelijk volwassen worm leeft vaak in hart en longslagaders.
Deze kunnen weer nieuwe larven produceren. Het is een hele gevaarlijke parasiet die tot de dood kan lijden.
De besmetting kan vooral plaatsvinden is Spanje, Mallorca, Canarische eilanden, Portugal, Frankrijk, Italië, Corsica, Hongarije, Griekenland en Balkanlanden grenzend aan de Middelandse Zee. U kunt of uw huisdier druppels (Stronghold) in de nek geven die ervoor zorgt dat de beet van de mug geweerd wordt.
Ook de band tegen teken en Leishmania werkt tegen de muggensteek.
Tenslotte kunt uw dier ontwormen met een breed spectrum ontworming.
Tabletje dat wij hebben is klein en makkelijk in te geven (Milbemax). Voor een precieze ontwormingsschema kunt u ons raadplegen.