Myiasis – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Myiasis

Myiasis (huidmadenziekte)

Myiasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door larven van verschillende soorten vliegen. Het staat ook wel bekend als huidmadenziekte. De myiasis vliegen worden vooral aangetrokken door een vacht die met urine of ontlasting is bevuild en door wonden. De vliegeneitjes worden in de aangekoekte vacht of wond gelegd. Vervolgens graven de uitgebroede larven zich door de huid en komen terecht in het onderhuidse weefsel van het dier. Myasis heeft veelal verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van een dier en is in veel gevallen zelf levensbedreigend. Een uitgebreide en intensieve behandeling is daarom van groot belang.

In veel gevallen bestaat er een onderliggende oorzaak van myiasis. De oorzaken zijn meestal te herleiden tot situaties waarin konijnen, bijvoorbeeld vanwege overgewicht, rugklachten en verkeerde voeding het gebied rondom de anus niet goed schoon kunnen krijgen waardoor er ontlasting en/of urine aan de vacht blijft plakken. Het is belangrijk om een dier dat myiasis heeft (gehad) goed te onderzoeken om eventuele oorzaken vast te stellen.

De behandeling van myiasis begint vaak met het scheren van de vacht om zo goed het getroffen gebied in beeld te krijgen. Daarnaast wordt het dier gewassen met een speciale shampoo en worden zo alle maden verwijderd.

Thuis gaat de behandeling verder met onder andere pijnmedicatie, dwangvoeren en verdere wondbehandeling.

Ook kan het konijn in gesprayd worden, met NoMyiasis, ter preventie en bestrijding van infecties met maden, dit wordt vooral aangeraden tijdens de warme en vochtige jaargetijden met een piek in de zomermaanden.

Verdenkt u uw konijn van myiasis of heeft uw konijn een vieze achterhand, neemt u dan contact met ons op voor verder advies en behandeling.