Narcose bij uw konijn of knaagdier – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Narcose bij uw konijn of knaagdier

Uw konijn of knaagdier gaat binnenkort onder narcose voor een ingreep (operatie, gebitsbe-handeling, röntgenfoto, enz.).
Een aantal dingen zal hetzelfde gaan als bij een hond of kat, maar sommige dingen zijn geheel anders.

Hieronder volgt een aantal zaken die van belang zijn:

Niet nuchter

Een groot verschil met honden en katten is dat uw konijn/knaagdier NIET nuchter mag zijn voor de narcose. Konijnen/knaagdieren kunnen niet braken, wat vaak de reden is voor het vasten bij honden en katten.
Een andere reden is dat konijnen en knaagdieren een hele snelle stofwisseling hebben waardoor met vasten hun suikerspiegel teveel kan dalen.
Daarom mogen zij tot vlak voor en direct na de narcose eten en drinken.

Temperatuur

Konijnen en knaagdieren zijn relatief kleine dieren die snel kunnen afkoelen.
Om dit te voorkomen worden zij standaard tijdens de ingreep op een warmtematje gelegd. Regelmatig controleren wij de temperatuur zodat wij op tijd kunnen ingrijpen als dat nodig is. Na de ingreep wordt uw konijn/ knaagdier direct wakker gespoten met een anti-narcoseprik, zodat hij zijn eigen temperatuur weer kan regelen.
Mocht het nodig zijn, dan kan uw dier in een couveuse gelegd worden.
De recovery zal sneller verlopen als uw dier goed op temperatuur is.

Pijnstiller

Bij elke operatie of gebitsbehandeling krijgt uw konijn/knaagdier een pijnstiller via een injectie. Afhankelijk van de ingreep krijgt u nog voor een aantal dagen pijnstilling mee. Hoe minder pijn uw dier heeft, hoe sneller hij weer uit zichzelf zal gaan eten.
Narcose Vroeger hadden konijnen en knaagdieren een veel groter narcoserisico dan honden en katten. Tegenwoordig zijn de narcosemiddelen een stuk veiliger geworden en is er veel meer bekend over de narcose bij konijnen en knaagdieren.
Ook hebben wij de mogelijkheid om zuurstof toe te dienen.

Wij zorgen ervoor het narcoserisico zo klein mogelijk te houden.
De kans dat er iets gebeurt, is gelukkig vrij klein.
Weer naar huis Wij bellen altijd op wanneer uw huisdier weer naar huis kan.
Na de narcose blijft uw dier een aantal uur bij ons ter observatie.
Uw konijn/knaagdier mag pas naar huis indien hij goed wakker is en gegeten en/of ontlasting gehad heeft.

Zo weten wij dat het maagdarmkanaal weer goed op gang gekomen is.
Thuis is het van belang dat u de eetlust in de gaten houdt. Met name de eerste dagen na de narcose kan uw dier wat minder, of soms zelfs weigeren te eten.
Ook kunnen de keutels kleiner zijn of zelfs afwezig blijven, dit wijst ook op minder/geen eetlust. U kunt dan proberen lekkere dingen voor te schotelen: peterselie, selderie, blaadje andijvie (alleen als uw dier gewend is om groenvoer te eten!). Leg het voer zodanig voor uw huisdier neer, zodat hij zonder inspanning kan eten wanneer hij wil. Mocht uw konijn/knaagdier weigeren te eten, dan is het van belang dat u uw dier gaat dwangvoeren (met spuitje eten en water in de bek ingeven).

Vanwege de snelle stofwisseling moet een konijn/knaagdier altijd blijven eten.
U kunt uw dier onder andere supreme science recovery of olvarit wortels zonder aardappel geven. Zie voor meer informatie hierover onze adviesbrief “dwang voederen van uw konijn of knaagdier”.
Mocht uw dier een operatiewond hebben, dan is het advies het stro/zaagsel weg te halen en een handdoek hiervoor in de plaats te leggen.
Konijnen die normaal gesproken buiten leven, mogen indien de ingreep relatief klein was en het konijn goed wakker is, gewoon weer naar buiten.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.