Vaccinatie – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Vaccinatie

Vaccineren

Het is belangrijk uw kat tegen katten- en de niesziekte te beschermen. Deze bescherming dient al op jonge leeftijd aanwezig te zijn.

Kittens moeten op 8-9 weken en op 12 weken geënt worden. Kittens krijgen via de melk  van hun moeder antilichamen binnen (als zij goed gevaccineerd is). Deze antilichamen kunnen op 8 weken al helemaal verdwenen zijn uit het lichaam van het kitten, waardoor het noodzakelijk is om het kitten te vaccineren. Soms zijn er nog wel antilichamen van de moeder aanwezig waardoor het kitten onvoldoende zal reageren op de 1e vaccinatie. In dit geval moet het kitten op 12 weken opnieuw gevaccineerd worden. Omdat niet te bepalen is hoeveel antilichamen de kittens precies in hun bloed hebben, enten we alle kittens 2 maal volgens bovenstaand schema. Zo wordt elk kitten voldoende beschermd.

Hierna moet de kat op 1-jarige leeftijd tegen katten- en niesziekte, en vervolgens elk jaar tegen niesziekte en om de twee jaar tegen de kattenziekte gevaccineerd worden. Sommige katten komen nooit buiten. Toch is het van belang uw kat goed te vaccineren, aangezien u of andere mensen de verwekkers via kleren/schoenen in huis kunnen brengen. Ook kan het zijn dat bij een huishouden met meerdere katten, er een drager van een van de verwekkers van niesziekte voorkomt. Hij of zij kan ineens het virus gaan uitscheiden en zo uw andere ongevaccineerde katten erg ziek maken.

Bij niesziekte zie je vaak katten met een snotterige neus, keelontsteking, hoesten, ooginfectie, koorts en verminderde eetlust. Deze symptomen kunnen los van elkaar gezien worden. Het kan door drie verwekkers veroorzaakt worden: Chlamydia, Herpes- of Calicivirus. Bovendien kan door beschadiging van cellen de Bordetella bacterie ook problemen geven. De enting tegen de niesziekte geeft geen bescherming tegen Bordetella. Een Bordetella vaccinatie wordt niet standaard gegeven, maar katten die vaak ziekteverschijnselen hebben passend bij niesziekte of katten die vaak naar een pension gaan, kunnen veel baat hebben bij een vaccinatie tegen deze bacterie. Dit wordt d.m.v. een neusdruppel gedaan. Deze zou dan, net zoals de vaccinatie tegen niesziekte, jaarlijks gegeven moeten worden. Vooral bij jonge en oudere katten kan de niesziekte erg gevaarlijk zijn. Het is dus van belang ze goed tegen deze ziekte te vaccineren.

De Kattenziekte wordt af en toe gezien in Nederland. De katten hebben vaak hoge koorts(40-41 graden), braakklachten en een paar dagen later ook heftige, vaak bloederige diarree. Kattenziekte wordt veroorzaakt door een Parvovirus. De ziekte is vaak dodelijk. Op dit moment moet de vaccinatie ertegen om de twee jaar gegeven worden.