Voeding – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Voeding

Uitgebalanceerde Voeding

Het voer dat uw huisdier eet speelt een belangrijke rol in zijn of haar algemene gezondheid en welzijn. Goede, gebalanceerde voeding is een belangrijk onderdeel van een actief en gezond leven.

Voedingsstoffen versus ingrediënten

Net zoals mensen heeft ook een dier voedingsstoffen nodig zoals eiwitten, vetten en vezels om te kunnen functioneren. Ingrediënten zijn simpelweg het transport dat deze mix aan voedingsstoffen aan het lichaam levert. Wanneer er ingrediënten voor diervoeding worden gekozen is de totale balans van voedingsstoffen van het ingrediënt belangrijk. Voedingsstof is een onderdeel van de voeding dat bruikbaar is voor de stofwisseling, het kan essentieel of niet-essentieel zijn.
Sommige voedingsstoffen leveren energie. Eiwitten, vetten en koolhydraten zorgen voor brandstof voor het lichaam net zoals benzine voor een auto. Verschillende voedingsstoffen zijn in bepaalde hoeveelheden per dag nodig. Bijvoorbeeld, zowel mensen als dieren hebben dagelijks liters water nodig maar slechts microgrammen van bepaalde vitaminen.
Voedingsstoffen zijn onderverdeeld in zes basis categorieën die allemaal een belangrijke rol spelen in de gezondheid van uw huisdier:

Water

De meest essentiële voedingsstof om te kunnen overleven.

Koolhydraten

Zijn energiebronnen die bijdragen aan een efficiënte werking van cellen en spieren.

Eiwitten

Zijn grote, complexe moleculen die de basiselementen vormen van lichaamsweefsel zoals de spieren, het bloed, de huid, de organen, het haar en de nagels.

Vetten

Vetten zorgen voor absorptie, de opslag en het transport van bepaalde in vet oplosbare vitaminen, ze leveren energie en zorgen voor een gezonde huid en vacht.

Mineralen

Zijn nodig voor een gezonde huid en vacht, een goede ontwikkeling van de botten en gezonde tanden.

Vitaminen

Helpen ervoor te zorgen dat het dier een gezonde stofwisseling behoudt.

In een uitgebalanceerde voeding is alles in een bepaalde verhouding, afgepast voor de behoefte van uw huisdier. Zo heeft een jong dier meer eiwitten nodig voor de groei, terwijl nierpatiënten juist weinig eiwitten nodig hebben. Ook voor gesteriliseerde en gecastreerde honden is er speciaal voer. Het is lager in calorieën en is ter ondersteuning van de spieren, het gebit, de vacht, de spijsvertering, de nieren en blaas.

Dieetvoeding

Bij bepaalde lichamelijk aandoeningen en ziektes is het van belang om een aangepast dieet te gaan geven. Dieetvoedingen kunnen voorgeschreven worden voor enkele dagen, bijvoorbeeld na een operatie of bij diarree. Echter bij bepaalde aandoeningen is het van belang om een dieet levenslang te geven, bijvoorbeeld blaasproblemen.

Een dieetvoeding is een uitgebalanceerde voeding met daarin alle vitamines en mineralen die uw huisdier nodig heeft. Voor iedere aandoening bestaat er een apart dieet, die zo is aangepast dat uw huisdier nog wel alle nodige vitamines en mineralen binnen krijgt, maar ook zijn/haar aandoening wordt ondersteund.

Aandoeningen/ziektes waarvoor er een dieet mogelijk is:

 • Overgewicht
 • Gebitsaandoeningen
 • Gastro-intestinale aandoeningen (maagdarmklachten)
 • Artritis of artrose
 • Nieraandoeningen
 • Blaasstenen/gruis
 • Aandoeningen van de lagere urinewegen
 • Huidaandoeningen
 • Leveraandoeningen
 • Herstelperiode na langdurige ziekte of operaties
 • Hartproblemen
 • Diabetes Mellitus (suikerziekte)
 • Tumor of kanker
 • Hersenveroudering
 • Combinaties van aandoeningen of ziektes

Wij hebben de meeste dieetvoedingen wel op voorraad, maar het is ook mogelijk dat we bepaalde dieetvoedingen voor u zullen moeten bestellen.

Voor een voedingsadvies op maat kunt u terecht bij een van onze paraveterinairen of voedingsdeskundige.