Hamster – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Hamster

Latijnse benaming Mesocricetus Auratus
Vrouwtje Hamstervrouwtje
Mannetje Hamstermannetje
Jong Hamsterjong
Levensverwachting 1-3 jaar
Nestgrootte 4-12 jongen
Geboortegewicht 2-3 gram
Ogen open 12-14 dagen
Draagtijd 15-18 dagen
Gemiddeld gewicht Mannetje 85-130 gram en vrouwtje 95-150 gram
Geslachtsrijp Mannetje 6-8 weken en vrouwtje 4 weken
Zoogperiode 3 weken
Eetgedrag Omnivoor (gemiddeld 5-10 gram per dag)

 

De hamster leeft graag in een kooi met meerdere verdieping. Het liefst geen plastic of houtenhok, want daar knagen ze aan. Geen zaagsel of synthetische bodembedekkers gebruiken. Hamsters houden ervan om zich te verstoppen en lekker te bewegen. Het zijn nachtdieren en ze zullen dus vooral s’nachts actief zijn. Het is belangrijk dat de hamster elke dag genoeg lichaamsbeweging krijgt. Een draairad kan hiervoor gebruikt worden.

Hamsters zijn omnivoren, dus ze eten in het wild ook insecten. Ze hebben aan elke kant een grote wangzak waar ze vaak het eten instoppen om het later in een holletje te verstoppen of op te eten. Hamsters vinden het leuk om naar hun eten te zoeken, dus u zou lekkere snoepjes in het hok kunnen verstoppen.

Hamsters hebben lange tanden die ze vaak in de natuur aan hout slijpen. U kunt bijvoorbeeld een stuk berkenhout, wilgenhout of hazelaar in het hok plaatsen. Als de voortanden niet meer goed op elkaar staan kunnen ze te lang worden en in het slijmvlies prikken. Dan is het van belang naar uw dierenarts te gaan.

Veel voorkomende aandoeningen

  • Diarree: door teveel groenvoer kan uw hamster diarree krijgen. Het is van belang te stoppen met het groenvoer. Als ze dan toch nog diarree houden kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.
  • Constipatie: als uw hamster te weinig poept, kunt u deze wat groenvoer aanbieden. Als ze dan toch niet poepen is het van belang contact met uw dierenarts op te nemen.
  • Natstaart: dit is een bacteriële ontsteking die heftige diarree kan geven die typisch ruikt. Dit wordt vaak bij jonge hamsters gezien. Het is erg besmettelijk voor uw andere hamsters, dus u zou de hamster moeten isoleren. U kunt het beste contact opnemen met uw dierenarts.
  • Ontstoken wangzakken: hamsters stoppen van alles in hun wangzakken. Dit kan soms voor een ontsteking zorgen. Het is van belang contact op te nemen met uw dierenarts.