Rat – Dierenkliniek Buitenveldert – Amsterdam

Dierenkliniek Buitenveldert

Kliniek voor Gezelschapsdieren

Rat

Latijnse benaming Rattus Norvegicus
Vrouwtje Rattenvrouwtje
Mannetje Rattenmannetje
Jong Ritten
Levensverwachting 2-4 jaar
Nestgrootte 6-16 rittens
Geboortegewicht 5-7 gram
Ogen open 10-16 dagen
Draagtijd 20-22 dagen
Gemiddeld gewicht 400-800 gram
Geslachtsrijp 6-10 weken
Zoogperiode 3-4 weken
Eetgedrag Omnivoor (20-25 gram per dag)

 

Een rat kan het beste gehuisvest worden in een traliekooi met een plastic bodem, een speciaal rathuis of een vivarium met een goed geventileerde deksel. Het gebruik van een houten hok wordt afgeraden omdat hij zich hieruit knaagt. Een rat is gek op onderzoeken en bewegen, zijn kooi kan dan ook nooit groot genoeg zijn.

Een rat kan het beste binnenshuis gehouden worden, in een kamer met constante temperatuur, niet in direct zonlicht, uit de tocht en buiten bereik van andere huisdieren. Het gehoor van een rat is extreem gevoelig, plaats zijn woning dan ook niet in de buurt van bijvoorbeeld de wasmachine.

Het hok moet regelmatig schoongemaakt worden. Kies een absorberende bodembedekking, daarmee vereenvoudigt u het schoonhouden van de kooi. Aangezien onbehandeld stro de rat kan verwonden is dit niet geschikt voor uw rat. Kies altijd een stofvrije bodembedekker om irritatie aan ogen, neus en de ademhaling te voorkomen. Ratten zijn vaak extreem gevoelig voor stof! Zaagsel bevat helaas schadelijke stoffen, wat o.a. aantasting van de luchtwegen kan geven. Dit kan het beste dus niet gebruikt worden. Voor advies welke bodembedekker u het beste kunt gebruik, kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Voeding

Een rat zoekt naar zijn voedsel en eet bijna alles. Een rat is een omnivoor en heeft eiwitten nodig om in een goede conditie te blijven. Een rat scharrelt naar zijn eten, dus geef hem dan ook twee keer per dag te eten. Zorg tevens dat er elke dag vers drinkwater aanwezig is. Voor het juiste voedingsadvies kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Lichaamsbeweging

Ratten zijn gek op beweging. Toiletrolletjes, sisal touw om in te klimmen, een doos gevuld met bodembedekking, allemaal speelgoed waar ratten dol op zijn. Een rat slaapt overdag, houdt er dus rekening mee dat hij ’s nachts 3-4 uur lang zal spelen.

Vasthouden

Zorg dat uw rat wakker is als u hem wil benaderen, anders kan hij schrikken en bijten. Als uw rat u bijt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Laat de rat altijd voorzichtig naar uw hand toekomen. U kunt de rat met een hand over de schouders beetpakken, met uw duim vlak achter een voorpoot terwijl u eventueel met uw andere hand de achterpoten ondersteunt. Til uw rat nooit op bij zijn staart.

Veel voorkomende aandoeningen

Sommige ratten hebben last van jeuk en korstjes. Dit kan komen door mijten. Schimmel kan ook huidklachten geven. Neem bij huidklachten daarom contact op met uw dierenarts.

Luchtwegaandoeningen: dit probleem hoort tot de meest voorkomende aandoening bij de rat. Symptomen zijn o.a. kortademigheid, reutelende ademhaling, snuffelen, niezen, snotneus en zelfs rood traanvocht. Daarnaast kunnen meer algemene symptomen zoals lusteloosheid, gewichtsverlies en een opgezette vacht aanwezig zijn.

Bij klachten kunt u het beste direct contact opnemen met uw dierenarts.

Lange tanden: de tanden van de rat groeien zijn hele leven door, zorg daarom dat hij goed kan knagen om zijn tanden op goede lengte te houden. Bij te lange tanden kunt u contact opnemen met uw dierenarts.